Tipy na vánoční dárky trochu jinak

vánoční dárky

Taky vás někdy napadlo, že vánoční dárky bývají tak trochu ekologickou katastrofou? Hory vánočního papíru, monstrózní plastová vězení, která propustila pár menších hraček… Co to letos udělat malinko jinak?

Máme pro vás tipy na dárky, které známe z vlastní zkušenosti, nebo bychom si je sami přáli dostat. Neprodukují nerecyklovatelný odpad, vznikly z odpadu, nebo ho dokonce přeměňují v něco hodnotnějšího. Přidali jsme i knihy, které můžou posunout naše myšlení směrem k zodpovědnějšímu chování, takže jsou dárkem pro široké okolí. Seznam zakončují dva tipy na podporu českých výrobců a benefičního  portálu.
Máte taky svůj tip na prima dárek? Podělte se s námi!

PRO DĚTI:

1. Velká zelená kniha

zábavné ekohrátky pro děti

Kniha je krásně zpracovaná a pokrývá spoustu témat, u kterých ani dospělák nemusí mít úplně jasno. Nenajdete tu úkoly jako ve Sluníčku, některé rozhýbou i starší školáky. (Podívejte se na tuhle videorecenzi: https://zivotpodlekarol.blogspot.com/.../lustime-velka... )

https://www.bambook.cz/velka-zelena-kniha-11463/

2. Kniha Víš, kde jsou děti stromů?

Petr Wohlleben

Myslivec Petr se společně s veverčákem Píťou vydá do lesa, aby se přesvědčili, že každý má svoji rodinu, dokonce i stromy. Chvíli jim ale trvá, než k „dětem stromů“ doputují, protože lesy jsou plné vyschlých mýtin a cesty bývají zdusané lesní technikou. Knížka by se mohla líbit dětem od tří do šesti let.

https://www.megaknihy.cz/naucne/332588-vis-kde-jsou-deti-stromu.html

3. Stavebnice Bioblo

Destičky jsou výjimečné tím, že jsou vyrobeny z ekologického materiálu. Mají pestré barvy a unikátní výplň ve tvaru včelí plástve. Jsou i skvělou pomůckou k učení: můžete je třídit, přiřazovat nebo počítat. Německá firma Bioblo získala za stavebnici řadu ocenění.

https://www.eshop-piatnik.cz/229-bioblo

4. Kouzelné čtení od Albi – Člověk a příroda

Tahle kniha vás zve na vycházku s Jiřím Lábusem do pravěké i moderní krajiny. Nahlédnete do tajemného podzemí a dozvíte se, na co nadávají bakterie nebo jak si choroš představuje starý buk. Průvodci vám budou dva kamarádi Franta a Pepa, jejichž pohled na přírodu je odlišný, což přináší spoustu dalšího poznání a zábavy. Nám se líbí, že knížka navede děti k zamyšlení o ekologii a ochraně přírody.

https://www.albi.cz/hry-a-zabava/clovek-a-priroda/

5. Stavebnice ptačího krmítka či budky

Ideální varianta pro ty, kdo by si krmítko či budku chtěli vyrobit doma, ale uplně to neumí, nebo nemají materiál. Balíček obsahuje vše po stavbu krmítka/budky – dřívka, hřebíky, lak, návod atd. Ideální dárek pro společnou aktivitu a pomoc ptáčkům v zimě.

https://www.chaloupky.cz/stavebnice-ptaci-krmitko/

https://www.chaloupky.cz/stavebnice-ptaci-budka/

PRO DOSPĚLÉ

1. Vermikompostér Urbalive

Pracovité žížaly ve vermikompostéru Urbalive přemění rostlinné zbytky z domácnosti na vermikompost a žížalí čaj. Získáte tak vysoce kvalitní organické hnojivo pro pěstování pokojových i venkovních rostlin. Tenhle vermikompostér navrhl český designér Jiří Pelcl a získal ocenění RedDot Design Award.

https://www.4home.cz/plastia-vermikomposter-urbalive,-seda/

2. Kniha Aktivní naděje

Joanna Macyová a Chris Johnstone

Jak čelit zmatku dnešní doby a nezbláznit se? Jak se vyrovnávat se změnou klimatu, mizejícími přírodními zdroji, ekonomickými kolapsy a environmentálním žalem? S tím vám poradí jedna ekofilosofka a jeden psychiatr.

Naomi Kleinová (kanadská novinářka, spisovatelka, feministka a aktivistka) o knize napsala: “Knihy o sociální a ekologické změně často opomíjejí jeden velmi důležitý aspekt: jak proměnit sebe, abychom měli dostatek sil a mohli přispět k této velké změně? Aktivní naděje krásně vyplňuje toto prázdné místo a vede čtenáře na výpravu krajinou vděčnosti, žalu, vzájemného propojení a – nakonec – vlastní proměny.“

https://www.alferia.cz/aktivni-nadeje/

3. Kniha Tajný život stromů

Peter Wohlleben

Les je pro mnohé z nás vytouženým místem odpočinku. Je synonymem ticha a nedotčené přírody. Renomovaný lesník Peter Wohlleben v knize dává nahlédnout do skrytého života stromů a odhaluje nečekané skutečnosti: stromy mají paměť, předávají si informace, pociťují bolesti, dokonce mohou dostat úpal a časem se jim tvoří vrásky.

https://www.megaknihy.cz/biologie/261153-tajny-zivot-stromu-co-citi-jak-komunikuji-objevovani-fascinujiciho-sveta.html?

4. Boty od Ahinsa Shoes

Tyhle barefooty splní všechno, co jste kdy od bot žádali. Jsou zdravé, krásné, odolné a navíc vyrobené v Čechách a s láskou k přírodě. Řada ComFort se bude hodit i barefoot začátečníkům, protože se pyšní unikátní tvarovanou vnitřní stélkou. Botky jsou zcela veganské, vyrobené z přírodních nebo ekologicky nezávadných syntetických materiálů nebo z recyklovaných materiálů, jako třeba Recovertex. Věděli jste, že je to nový druh příze, utkaný z recyklované bavlny a biobavlny, který může procházet recyklací znovu a znovu po mnoho životních cyklů?

https://ahinsashoes.cz/

DALŠÍ TIPY:

1. Benefiční portál Pomáhámpřírodě.cz

Chcete koupit nějaký hezký dárek a zároveň podpořit české nebo zahraniční projekty pomáhající přírodě? Dvě mouchy jednou ranou. Koupí výrobku totiž automaticky podpoříte vybraný projekt či organizaci. Můžete si vybrat z upomínkových předmětů či certifikátů i na co přesně a kam Váš příspěvek poputuje.

https://www.pomahamprirode.cz/

2. Projekt Darujeme české Vánoce

Pro všechny, kdo chtějí podpořit české řemeslníky a živnostníky. Výrobky jsou zde přehledně rozděleny, výrobci poctivě výbíráni, v nabíkce je spousta krásných, kvalitních a eko-friendly produktů. Začalo to skupinou na fb, nyní už je i web.

https://www.darujemeceskevanoce.cz/

https://www.facebook.com/groups/darujemeceskevanoce

 

© článek pro Vás (za přispění dalších členů spolku) připravila Mirka Neužilová